Camerabewaking-info.nl Online info & advies over de mogelijkheden en prijzen van
camerabewaking en andere beveiligingssystemen.
header image
Camerabewaking-info.nl

Wetgeving cameratoezicht 2023

Het plaatsen van cameratoezicht rond je woning, winkel of bedrijf is gebonden aan bepaalde regels. In Nederland is dat de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). In dit artikel krijg je een update van het huidige wettelijk kader voor woningen en bedrijven.

Cameratoezicht voor: woningenbedrijven

 

1. Cameratoezicht woningen

Voor het plaatsen van één of meerdere bewakingscamera’s rond je woning en eigendom gelden bepaalde voorwaarden. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) moet je ervoor zorgen dat je camera’s zo min mogelijk de openbare weg en de eigendommen van anderen filmen. Anders wordt dat gezien als een inbreuk op de privacy. Hoe voorkom je dat?

 • Strategisch ophangen van je bewakingscamera’s, zodat toevallige voorbijgangers op de baan en de bezittingen van je buren niet in beeld komen.
 • Lukt dat niet, dan kan je gezichten bluren of de beelden maar korte tijd bewaren (24 uur).
 • Daarnaast geldt de informatieplicht. Wat betekent dat je bezoekers via een bordje op de hoogte brengt van het cameratoezicht.

 

Klachten cameratoezicht

Wanneer je denkt dat je privacy door de bewakingscamera’s van je buurman in het gedrang komt. Dan raadt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) je aan om eerst door overleg tot een akkoord te komen of via buurtbemiddeling. Haalt dit niets uit? Dan kan je altijd een klacht indienen bij de AP zelf over een mogelijke privacyschending. Daarnaast mag je advies en ondersteuning vragen bij het Juridisch Loket in jouw buurt.

 

 

Mag ik in huis filmen?

Voor het filmen binnenshuis gelden andere, strengere regels dan de Wbp. Meer specifiek vallen beelden van uitsluitend persoonlijk of huishoudelijk gebruik onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nieuwe privacywet sinds 25 mei 2018. Onder de Engelse naam beter bekend als General Data Protection Regulation (GDPR).

Zo moet je bezoekers via een bordje aan de ingang van je woning er attent op maken ze gefilmd worden. Daarnaast mogen de beelden niet publiek gemaakt worden en hoor je de privacy van je gasten te respecteren.

 

Extra advies nodig?

Een erkende installateur bezorgt je naast een correcte plaatsing ook uitleg over het huidige wettelijk kader. En wat dit praktisch inhoudt. Vraag om advies of een vrijblijvende offerte.

 

 

wetgeving cameratoezicht

 

2. Cameratoezicht bedrijven

Ook op de werkplek is cameratoezicht gebonden aan strikte voorwaarden. Belangrijk daarbij is dat de privacy van de werknemers en bezoekers beschermd blijft. Daarnaast mogen bewakingscamera’s geen geluidsopnamen maken. In grote lijnen gelden de volgende beleidsregels voor cameratoezicht in bedrijven.

 

 • Gerechtvaardigd belang

  Er moet een gegronde reden zijn voor het cameratoezicht. Denk dan bijvoorbeeld het verhinderen van diefstal of het beschermen van bezoekers en werknemers.

 

 • Noodzaak cameratoezicht

  Bestaan er alternatieven voor cameratoezicht? Dan moeten die eerst benut worden. Bovendien moet cameratoezicht deel uitmaken van een breder pakket aan maatregelen.

 

 • Privacytoets

  Belangrijk is de balans tussen de belangen van de werkgever en die van werknemers en bezoekers. Daarnaast moet de ondernemingsraad zijn goedkeuring geven over het cameratoezicht.

 

 • Data Protection Impact Assessment (DPIA)

  Bij grootschalig en/of systematisch cameratoezicht tegen bijvoorbeeld diefstal of fraude ben je als werkgever verplicht een DPIA uit te voeren. Ook als je verborgen camera’s voor een bepaalde periode wil plaatsen.

 

Mag ik werknemers en bezoekers zomaar filmen?

Neen, breng ze via bordjes eerst op de hoogte van het cameratoezicht. Vermeld ook de reden van het toezicht. Op het vlak van privacy gelden net zoals voor woningen de richtlijnen van de AVG en dus niet de Wbp. Wat betekent dat concreet?

 • Werknemers en bezoekers beschikken over het recht om camerabeelden in te zien.
 • Daarnaast geeft de AVG hen het recht om vergeten te worden.
 • Ook gelden er beperkingen op de verwerking van het beeldmateriaal. Bijvoorbeeld mogen de beelden maximaal 4 weken bewaard blijven. Bij de vaststelling van onder meer diefstal mogen de beelden bewaard blijven tot de afhandeling van het incident.
 • Tot slot mogen werknemers en bezoekers bezwaar maken tegen het gebruik van persoonsgegevens.

 

Extra advies nodig?

Een installateur bezorgt je naast een correcte plaatsing ook uitleg over het huidige wettelijk kader. En wat dit praktisch inhoudt. Vraag om advies of een vrijblijvende offerte.

 

 

beleidsregels cameratoezicht

 

Offertes voor een beveiligingssysteem ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van jouw beveiligingssysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs