Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Camerabewaking-info.nl Online info & advies over de mogelijkheden en prijzen van
camerabewaking en andere beveiligingssystemen.
header image
Camerabewaking-info.nl

Wetgeving cameratoezicht 2024

Het plaatsen van cameratoezicht rond je woning, winkel of bedrijf is gebonden aan bepaalde regels. In Nederland bepaalt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) aan welke wetgeving cameratoezicht moet voldoen. In dit artikel krijg je een update van het huidige wettelijk kader rond camerabewaking voor woningen en bedrijven.

Ga snel naar:
Wetgeving camerabewaking woning
Wetgeving camerabewaking bedrijven
Bewaartermijn camerabeelden
Ontvang advies & prijzen op maat

1. Wetgeving camerabewaking woning

Wil je graag cameratoezicht rond of in je woning? Dan moet je rekening houden met specifieke regels. Hieronder vind je een overzicht van de wetgeving rond cameratoezicht voor privéwoningen:

 

Regels camera aan huis

Voor het plaatsen van één of meerdere bewakingscamera’s of een deurbel camera rond je woning en eigendom gelden bepaalde voorwaarden. Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk de openbare weg en de eigendommen van anderen filmt. Anders wordt dat gezien als een schending van de privacy met jouw camera. Hoe voorkom je dat?

 • Hang bewakingscamera’s strategisch op: stel je camera’s zo op dat toevallige voorbijgangers op de baan en de bezittingen van je buren niet in beeld komen.
 • Maak gezichten onherkenbaar: lukt het niet om de camerabewaking aan je huis zo op te stellen dat de openbare weg niet gefilmd wordt (bv. als jouw voordeur grenst aan het voetpad), dan moet je ervoor zorgen dat je de privacy van de voorbijgangers zo weinig mogelijk schendt. Dit kan door gezichten onherkenbaar te maken of de beelden maar korte tijd bewaren (24 uur).
 • Voldoe aan de informatieplicht: hang je bewakingscamera’s, dan moet je bezoekers bv. via een bordje op de hoogte brengen van het cameratoezicht.

 

Kan ik klacht indienen tegen de camera van mijn buren?

Denk je dat de camera’s van je buren je privacy schenden? Dan raadt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) je aan om eerst door overleg of via bemiddeling tot een akkoord te komen. Haalt dit niets uit? Dan kan je juridische stappen ondernemen. Je kan dan eerst advies vragen aan het Juridisch Parket in jouw buurt voordat je een klacht indient bij de AP over een mogelijke privacyschending of naar de rechter gaat.

 

 

Een camera in huis, mag dat?

Cameratoezicht in huis mag maar ook dan moet je je houden aan bepaalde regels, al is de wetgeving daarover minder duidelijk. Weet dat je de beelden niet publiek mag maken en dat je de privacy van je gasten hoort te respecteren.

Advies nodig over camerabewaking in en rond je huis? Een erkende installateur bezorgt je naast een correcte plaatsing ook uitleg over het huidige wettelijke kader. Ontvang advies op maat.

 

wetgeving cameratoezicht

 

2. Wetgeving camerabewaking bedrijven

Wil je als werkgever bewakingscamera’s plaatsen? Dan moet je je houden aan een strenge wetgeving rond cameratoezicht op de werkvloer. Een overzicht van de regels vind je hieronder:

 

Regels cameratoezicht in bedrijven

Ook op de werkplek is cameratoezicht gebonden aan strikte voorwaarden. Belangrijk daarbij is dat de privacy van de werknemers en bezoekers beschermd blijft. In grote lijnen gelden de volgende beleidsregels voor cameratoezicht in bedrijven.

 1. Gerechtvaardigd belang

  Er moet een gegronde reden zijn voor het cameratoezicht op de werkplek. Denk bv. aan het verhinderen van diefstal of het beschermen van bezoekers en werknemers.

 2. Noodzaak cameratoezicht

  Je moet als werkgever kunnen aantonen dat je je doel (bv. fraudebestrijding) op geen enkele andere manier kan bereiken dan door cameratoezicht. Bestaan er alternatieven voor het cameratoezicht? Dan moeten die eerst benut worden. Bovendien moet de camerabewaking deel uitmaken van een breder pakket aan maatregelen. Het mag dus niet als enige maatregel gebruikt worden.

 3. Privacytoets

  De werkgever moet zijn eigen belangen goed afwegen tegen de die van zijn werknemers en bezoekers. Het is belangrijk dat die belangen in balans zijn. Daarnaast moet de ondernemingsraad zijn goedkeuring geven over het cameratoezicht.

 4. Data Protection Impact Assessment (DPIA)

  Bij grootschalig en/of systematisch cameratoezicht tegen bv. diefstal of fraude ben je als werkgever verplicht een DPIA uit te voeren.Hiermee worden vooraf de privacyrisico’s van de gegevensverwerking in kaart gebracht. Dit is ook verplicht als je verborgen camera’s wil plaatsen voor een bepaalde periode.

 

Mag een bedrijf werknemers en bezoekers zomaar filmen?

Je mag als bedrijf werknemers en bezoekers filmen, maar enkel onder strenge voorwaarden. Zo mag je camerabewaking enkel inzetten om je personeel en je eigendommen te beveiligen (bv. om diefstal, grensoverschrijdend gedrag, fraude aan de kassa,… te voorkomen). Je moet hen ook op de hoogte brengen van het cameratoezicht, bv. via bordjes. Daarnaast moet je ook de reden van het toezicht vermelden.

Op vlak van privacy moet rekening houden met het volgende:

 • Recht om gegevens in te zien: werknemers en bezoekers beschikken over het recht om camerabeelden in te zien.
 • Recht om vergeten te worden: daarnaast geeft de AVG hen het recht om vergeten te worden door de organisatie die hun persoonsgegevens heeft verwerkt.
 • Bezwaar aantekenen: werknemers en bezoekers mogen bezwaar maken tegen het gebruik van persoonsgegevens.

 

Wanneer mag een werkgever camerabeelden bekijken?

Een werkgever mag camerabeelden alleen bekijken en gebruiken voor het doel waarvoor ze zijn gemaakt, dus bv. om diefstal op te sporen of te bewijzen. Alleen medewerkers met een bevoegde functie mogen de beelden bekijken. Denk hierbij aan beveiligingsmedewerkers, medewerkers van een klantenservice die een klacht afhandelen, …

Een werkgever mag de camerabeelden dus niet gebruiken om werknemers te beoordelen op hun functioneren of om hen aan te spreken over hun werk. Er mogen ook geen geluidsopnames gemaakt worden.

 

Bewaartermijn camerabeelden

Hoe lang mag je camerabeelden bewaren? De regel is dat je camerabeelden niet langer mag bewaren dan noodzakelijk voor het doel waarvoor je ze hebt opgeslagen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen camerabeelden maximaal 4 weken bewaard blijven. Bij de vaststelling van onder meer diefstal mogen de beelden wel bewaard blijven tot de afhandeling van het incident.

Wil je graag bewakingscamera’s installeren? Via onderstaand offerteformulier kom je gratis en vrijblijvend in contact met 2 à 3 installateurs in jouw buurt:

 

Offertes voor een beveiligingssysteem ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van jouw beveiligingssysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs