Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Camerasysteem: info en tips

Je wil een camerasysteem maar je weet niet wat kiezen? Lees dan zeker verder. Wij geven je een compleet overzicht van alle factoren die bepalen welk camerasysteem voor jou het meest geschikt is. Analoog of digitaal? Met of zonder geluid? Bekabeld of draadloos? Het zijn er maar enkele. Je ontdekt het allemaal hier.

Ga snel naar: particulier of professioneel gebruikinstallatiewetgevingofferte aanvragen

 

Camerasysteem kopen: waarmee rekening houden?

Bij de aankoop van een camerasysteem heb je de keuze tussen heel wat systemen en opties. Wij sommen de belangrijkste keuzes voor je op zodat je een goed overzicht hebt waarmee je moet rekening houden bij de keuze van het ideale camerasysteem.

analoge bewakingscamera kopen 1. Analoog of digitaal

Opteer je voor een analoog of digitaal camerasysteem? Het verschil tussen ligt vooral in de videotransmissie van het signaal.

Daar waar digitale camerasystemen het signaal draadloos doorsturen, worden de beelden van een analoge camera via een (coax)kabel verstuurd. De beelden worden dan opgeslagen op een interne harde schijf. Analoge bewakingscamera’s zijn dan wel zeer betrouwbaar en goedkoper, de beeldkwaliteit ligt lager dan bij digitale camera’s.

Een digitaal camerasysteem genereert een betere beeldkwaliteit, is makkelijk te installeren en kan je altijd uitbreiden. Ze zijn draadloos maar moeten wel steeds binnen een bepaalde afstand geïnstalleerd worden van het basisstation om de beelden te kunnen doorsturen. Moet je grote afstanden overbruggen? Dan ben je beter af met bekabelde, analoge camerasystemen.

 

Soorten digitale camerasystemen

  • IP: aangesloten op een netwerk van een computer of videorecorder. Makkelijk te installeren met een UTP-kabel en te bedienen via een wifi-netwerk.
  • HD-SDI: high-definition met de betrouwbaarheid van een analoog systeem.

HD-SDI biedt hierbij de meest betrouwbare systemen doordat ze uiterst bedrijfszeker zijn. IP-systemen zijn flexibeler, maar minder betrouwbaar doordat ze van een wifi-netwerk afhankelijk zijn. Lees hier meer over de eigenschappen van IP-camera’s.

 

2. Binnen of buiten

Voor een buitencamera is het belangrijk dat deze beschermd is tegen zware regen en ook stofdicht is. Daarom wordt een minimale IP-waarde van 66 aangeraden, wat overeenstemt met resistentie tegen hevige stortregens en zware weersomstandigheden. Kies je voor een lagere IP-waarde, dan riskeer je vocht in de camera. Ook een inzoomfunctie, nachtzicht en een grote kijkhoek zijn een must voor een groot terrein. Lees hier meer over de verschillende functies voor buitencamera’s.

Een camerasysteem voor binnen moet vooral onopvallend en makkelijk te installeren zijn. Hiervoor zijn draadloze camerasystemen zeer handig. Ze zijn ook meestal te bedienen en te bekijken met een app op je tablet of smartphone. Zo weet je precies wat er zich live afspeelt binnenshuis wanneer je niet thuis bent. Camera’s met infraroodverlichting zijn ook ideaal voor binnen. Zo zorgen ze in het donker voor duidelijk en zuiver beeldmateriaal.

 

3. Met of zonder geluid

Inbrekers worden slimmer en bedekken hun gezicht waardoor je ze niet herkent. Op dat moment komen camera’s met geluidsopname goed van pas. Een geluidsopname kan ervoor zorgen dat inbrekers herkend worden, of dat de politie in ieder geval weet in welke richting er gezocht moet worden in functie van de taal of een accent.

Er bestaan verschillende soorten camera’s met geluidsopname: met ingebouwde microfoon of externe microfoon. Een groot voordeel van een ingebouwde microfoon is dat de microfoon niet opvalt. Hierdoor ziet niemand dat er geluid opgenomen wordt en zullen indringers er op rekenen dat er geen microfoon hangt. Dit kan resulteren in meer persoonlijke gesprekken en gevoelige informatie. Het grote voordeel van een externe microfoon is dat het geluid beduidend beter is dan bij een interne microfoon.

 

4. Bekabeld of draadloos

Draadloze camerasystemen worden alsmaar populairder en dat voornamelijk door de relatief eenvoudige installatie. Langs de andere kant zijn ze minder geschikt voor grote te bewaken omgevingen. Bovendien kan je ze achteraf steeds gemakkelijk uitbreiden. Nadelen zijn dan weer mogelijke storingen door interferentie met andere toestellen en de batterijduur. Draadloze camerasystemen werken op batterijen en die moet je dus tijdig vervangen.

Bekabelde camerasystemen hebben dan weer als voordeel dat ze enorm betrouwbaar zijn. De plaatsing is dan wel weer complexer, net als het uitbreiden van een bekabeld camerasysteem. Ze zijn wel ideaal om grote afstanden te overbruggen. De beeldkwaliteit is dan wel iets minder dan bij draadloze systemen, maar dat maakt ze ook wel een pak goedkoper.

 

5. Bekijken op smartphone of tablet

Het bekijken van beelden op afstand is tegenwoordig mogelijk bij de meeste camerasystemen. Elk systeem dat beschikt over een digitale videorecorder met harde schijf, biedt net zoals IP-camera’s, deze functie. Dit is een belangrijke richtlijn wanneer je overweegt om zulke systemen aan te schaffen. Let dus op: systemen met enkel een ontvanger zonder opname of SD-recorder zijn in dit geval niet wat je zoekt.

Geïnteresseerd in een camerasysteem? Laat je adviseren door een vakman. Hij weet perfect welk soort camerasysteem ideaal is voor jouw situatie. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst. Je ontvangt er max. 3 offertes op maat van erkende installateurs.

buitencamera

 

Particulier of professioneel gebruik?

De keuze van het juiste camerasysteem verschilt sterk tussen bedrijven en particulieren. Zo is er een geavanceerder systeem voor een bedrijf meestal van toepassing. Ook zal voor de betrouwbaarheid meestal gekozen worden voor een bekabeld systeem met HD-SDI. Een draadloos systeem aangesloten op een netwerk is minder geschikt omdat de kans op het wegvallen van het netwerk en de beveiliging te groot is.

Bij particulieren zijn vooral draadloze camerasystemen en IP-camera’s populair. Afhankelijk van je budget zijn er heel wat camerasystemen met verschillende opties. Lees hier meer over camerasystemen voor binnenshuis en hun prijzen.

 

Camerasysteem installeren

IP-camera’s en andere draadloze camera’s installeren is relatief eenvoud. Een bekabeld camerasysteem installeren ligt, afhankelijk van het aantal camera’s en de plaats waar ze moeten komen, wat moeilijker. Zo zal een grote installatie meestal geplaatst worden door een professioneel installateur.

Zoek je nog een installateur voor het installeren van jouw camerasysteem? Of ben je nog op zoek naar het meest geschikte systeem voor jouw situatie? Ontvang hier max. 3 offertes op maat van erkende installateurs uit je buurt. Zo vergelijk je makkelijk prijzen en kan je de meest interessante optie eruit pikken.

Vergelijk je graag alvast enkele prijzen op voorhand? Hier vind je een overzicht van richtprijzen voor verschillende camerasystemen.

 

Hou rekening met de camerawetgeving

Sinds 2017 is een specifieke camerawet van toepassing. Hierbij is het belangrijk om de volgende regels na te leven bij het installeren van een camera voor buiten. Je kan deze checklist gebruiken om zeker te zijn dat je in orde bent met de regelgeving.

  • Je moet steeds duidelijk maken aan diegene die geobserveerd worden dat ze gefilmd worden. Meestal met pictogram van camerabewaking.
  • Bewaar de camerabeelden niet langer dan noodzakelijk. De termijn voor ondernemers is maximaal 4 weken.
  • Je mag als particulier in geen geval camera’s plaatsen op openbaar domein. Ondernemers moeten een grondige privacytoets doen en hun belangen afwegen tegen die van hun medewerkers en klanten.
  • Je mag enkel je eigen omgeving filmen, niet dat van de buren. Zorg dus dat de camera enkel op jouw bezittingen gericht staat.
  • Vergeet je het camerasysteem niet aan te geven bij de Privacy Commissie.

 

Offertes voor een beveiligingssysteem ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs