Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Camerabewaking-info.nl Online info & advies over de mogelijkheden en prijzen van
camerabewaking en andere beveiligingssystemen.
header image
Camerabewaking-info.nl

Inbraakalarm: opties & kosten

Inbraken zijn tegenwoordig dagelijkse kost, dus een inbraakalarm is geen overbodige luxe. Welke installatie is geschikt voor jouw woning? En hoeveel kost zo’n alarmsysteem? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Inbraakalarmen: 3 opties
Kosten inbraakalarm
Inbraakalarm voor thuis: wetgeving
Hoe alarmsysteem uitbreiden?
Zelf installeren of door expert?
Ontvang snel & vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werkt een inbraakalarm?

Een inbraakalarm detecteert ongewenste gasten in huis en gaat dan af. Dit signaal kan een sirene zijn, maar ook lichtflitsen bevatten. Dit soort signalen schrikken af, waardoor de inbreker snel zal vluchten of niet eens een poging zal wagen. Een inbraakalarm zorgt daarom voor een kleinere kans op inbraken en geeft ook een hoger veiligheidsgevoel.

Wil jij een inbraakalarm kopen? Kom in contact met meerdere experts!

inbraakalarm bedienen

 

Inbraakalarmen: 3 opties

Bij het installeren van een inbraakalarm heb je de keuze uit talloze opties, maar in grote lijnen is de werking van elk systeem hetzelfde. Dit zijn de 3 varianten waaruit je kan kiezen:

 • Draadloos inbraakalarm: tegenwoordig is 90% van alle alarmsystemen draadloos. Je hoeft dan geen muren door te breken om kabels te plaatsen, dus de installatiekosten blijven laag. Wel zijn de materiaalkosten relatief hoog en is dit systeem vatbaarder voor storingen.
 • Bekabeld inbraakalarm: dit systeem is vanwege de vaste kabels veel minder storingsgevoelig. Daarnaast is zo’n alarm onderhoudsvriendelijk. Bij de installatie moet je wel een muur doorbreken en gaten boren, dus is het ideaal als onderdeel van een grotere renovatie.
 • Hybride inbraakalarm: dit is een combinatie van het beste van de 2 bovenstaande systemen. Op plaatsen waar al kabels aanwezig zijn, komt een bedraad deel. De draadloze delen komen op plekken waar geen kabels aanwezig zijn. Dit systeem is erg gebruiksvriendelijk, makkelijk uit te breiden en betrouwbaar.

 

Kosten inbraakalarm

Er zijn veel verschillende soorten alarmen, dus ook de prijzen variëren. Reken op een gemiddelde kostprijs van € 750 – € 1.700 (excl. btw, incl. plaatsing). In de onderstaande tabel vind je meerdere richtprijzen:

Soort inbraakalarmPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Draadloos inbraakalarm€ 750 - € 1.200
Bekabeld inbraakalarm€ 1.200 - € 1.700
Hybride inbraakalarm€ 1.000 - € 1.200

BELANGRIJK: de bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Wil je weten wat een inbraakalarm bij jou thuis precies gaat kosten? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

installatie inbraakalarm

Inbraakalarm voor thuis: wetgeving

Bij het plaatsen van een inbraakalarm moet je rekening houden met meerdere regels. Om er zeker van te zijn dat je al deze regels volgt, is het handig om een erkende specialist te kiezen voor de plaatsing. Deze is op de hoogte van alle wetten en regels. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden:

 • Installatievoorschriften: uitgaande van de risicoklasse van je pand (mogelijke verlies bij inbraak) gaat een expert altijd op een vaste manier te werk. En hoe hoger deze risicoklasse, hoe meer er bij de plaatsing komt kijken. Desondanks is het bij een lagere risicoklasse ook verstandig om een expert in te schakelen. Zo ben je 100% zeker van een efficiënte werking.
 • Informatieplicht: als je een inbraakalarm laat plaatsen of zelf plaatst, moet je duidelijk aangeven dat deze aanwezig is aan voorbijgangers of gasten. Dit kan door middel van een sticker op je raam of deur.
 • Privacy wetgeving: de privacywetgeving is vooral van toepassing als je ook camerabewaking bij je inbraakalarm hebt. Je mag mensen niet zomaar filmen in verband met privacy en je camera’s moeten gericht zijn op je eigendommen. Ook het filmen van straten of de tuin van je buren is niet toegestaan.

 

Hoe alarmsysteem uitbreiden?

Een inbraakalarm is een goede basis voor een compleet alarmsysteem. Zo zijn er nog veel meer uitbreidingen en toepassingen mogelijk. De meest toegepaste uitbreidingen op een rijtje:

 

1. Camerabewaking

Tegenwoordig zijn er vaak camera’s aanwezig als een inbreker wordt gepakt. Het is dan ook aangeraden om je inbraakalarm te combineren met 1 of meerdere camera’s. Een zichtbare camera schrikt een inbreker vaak ook af. Wel moet je ook nog een sticker ophangen en nadrukkelijk aangeven dat je camera’s hebt hangen.

 

2. Bedienen met een app

Een inbraakalarm kan je bedienen via het bedieningspaneel in je huis. Maar tegenwoordig is een app ook een veelgebruikt middel. Hierbij krijg je op afstand een melding als er beweging in je huis is. Ook is het soms mogelijk om via de app live mee te kijken.

 

3. Contact met meldkamer

Je inbraakalarm hoeft niet per sé verbonden te zijn aan een meldkamer, maar het is wel handig. Het gaat hierbij om particuliere meldkamers. Huisalarmen mogen niet direct melding maken aan de politie. Als er meerdere risicosignalen zijn, neemt de meldkamer zelf contact op met de politie.

 

4. Combineren met rookmelders

Zoals eerder gezegd is een inbraakalarm vaak een onderdeel van een groter en uitgebreider alarmsysteem. Zo kan je bv. ook je rookmelders aansluiten op je alarm. Als er sprake is van rook of brand, krijg je hier een melding van.

 

Zelf inbraakalarm installeren of door expert?

Een goede installatie van je inbraakalarm is van groot belang. Bovendien zijn alarmsystemen tegenwoordig zo complex dat er al snel iets fout kan gaan. Als je je systeem laat installeren door een vakspecialist, ben je zeker van de volgende zaken:

 

 • Advies op maat: de installateur onderzoekt jouw woning zodat hij specifiek advies kan geven. Zo is je inbraakalarm afgestemd op je wensen. Mocht je in de toekomst je systeem nog willen uitbreiden, kan je contact opnemen met de vakspecialist.
 • Correcte plaatsing: de expert plaatst je alarm volgens de regels en zorgt dat alles vlekkeloos werkt. Bovendien doet hij dit nog snel ook. Het systeem wordt helemaal afgesteld en je krijgt een uitgebreide uitleg over de bediening.
 • Aanspreekpunt bij problemen: mochten er onverhoopt toch problemen optreden, dan kan je contact opnemen met de vakspecialist. Hij weet alles over jouw inbraakalarm en situatie. Vaak kan hij de problemen ook snel verhelpen.
 • Conform aan wetgeving: de vakspecialist kent alle wetten omtrent inbraakalarmen. Hij zal ervoor zorgen dat je deze allemaal kan naleven. Hierdoor weet je zeker dat je inbraakalarm voldoet aan de wetgeving.

Op zoek naar een professioneel vakbedrijf in je buurt? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere installateurs voor jouw inbraakalarm. Het enige wat je hoeft te doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een beveiligingssysteem ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van jouw beveiligingssysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs