Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Camerabewaking-info.nl Online info & advies over de mogelijkheden en prijzen van
camerabewaking en andere beveiligingssystemen.
header image
Camerabewaking-info.nl

Camerabewaking buiten

Wil je je woning, winkel of bedrijf doeltreffend beschermen tegen ongewenst bezoek? Dan is camerabewaking buiten geen overbodige luxe. Buitencamera’s werken preventief én helpen ook om inbrekers en vandalen sneller op te sporen. Wat zijn de mogelijkheden voor camerabewaking buiten? Hoe zit het met de prijs en de wetgeving? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel.

Ga snel naar:
Uitvoeringen en functies
Prijs camerabewaking buiten
Waarop letten bij de installatie?
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Wetgeving voor camerabewaking
Ontvang offertes op maat

 

 

Waarom kiezen voor camerabewaking buiten?

Buitencamera’s hebben een groot afschrikkend effect. Maar dat is niet alles… Heb je toch inbrekers of  vandalen over de vloer gekregen? Dan heeft de politie meer kans om hen op te sporen en te identificeren dankzij de camerabeelden. Daarom zorgt camerabewaking buiten voor een efficiënte inbraakbeveiliging én een groot veiligheidsgevoel, zowel in bedrijven en winkels als bij je thuis:

  • Camerabewaking buiten voor bedrijven: met buitencamera’s kan je inbraak, diefstal en schade voorkomen in je bedrijf. Maar daarnaast kan je dankzij die camerabewaking ook werkongevallen vermijden en werkzaamheden opvolgen en bijsturen waar nodig.
  • Camerabewaking buiten voor winkels: de gevolgen van diefstal in een winkel zijn meestal groter dan in een woning. Denk maar aan leeggeroofde kassa’s, duurdere spullen, vertrouwelijke documenten, … Met een buitencamera kan je gelukkig het risico op diefstal flink inperken.
  • Camerabewaking buiten voor thuis: wil je ervoor zorgen dat dieven je woning links laten liggen? Met een buitencamera zet je alvast een grote stap in de goede richting. Bovendien kan je je woning in de gaten houden waar je ook bent. Je bekijkt de beelden gewoon live op je tablet of smartphone.

camerabewaking buiten wifi

 

Mogelijke uitvoeringen en functies

Er bestaan tal van uitvoeringen van buitencamera’s. Zo kan je verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Soort buitencamera

Er zijn 3 grote soorten buitencamera’s waaruit je kan kiezen. We zetten ze kort op een rij:

  • Analoge buitencamera’s: deze camera’s zijn budgetvriendelijk en eenvoudig te plaatsen, maar het gaat om een verouderd systeem. De beeldresolutie is van lagere kwaliteit en er is voldoende belichting en nachtzicht nodig voor een goede beeldkwaliteit. Bovendien is draadloze camerabewaking buiten met analoge toestellen niet mogelijk. Kortom, deze camera’s zijn minder aangeraden.
  • Digitale buitencamera’s: digitale IP camera’s zijn duurder dan analoge camera’s, maar je bent wel zeker van een optimale beeldkwaliteit. Dergelijke buitencamera’s zijn ook verbonden met het internet (via een netwerkkabel of wifi) om beelden op te slaan of door te sturen. Je hebt dus geen aparte recorder nodig.
  • HD over Coax-buitencamera’s: dit recentere systeem stuurt digitale, high definition-beelden naar een HD-SDI-recorder. Die kan je dan bekijken op je laptop, tablet of smartphone. Extra bijverlichting is niet nodig, maar dit systeem vergt wel een duurdere bekabeling tussen de buitencamera en de recorder.

 

2. Bekabelde of draadloze camerabewaking buiten?

Bij analoge buitencamera’s en toestellen met een HD-SDI-recorder is een goede bekabeling nodig om de beelden te verzenden. Bij digitale IP-camera’s kan je dan weer kiezen tussen bekabelde of draadloze camerabewaking buiten. Een woordje uitleg over beide mogelijkheden:

  • Camerabewaking buiten met bekabeling: bij bekabelde buitencamera’s hoef je niet jaarlijks de batterijen te vervangen. Bovendien ben je ook zeker van een stabiele internetverbinding. Daar staat wel tegenover dat de plaatsing van deze bekabelde systemen arbeidsintensiever is.
  • Camerabewaking buiten draadloos: draadloze buitencamera’s vallen uiteraard veel sneller te monteren en te verplaatsen dan bekabelde systemen. Er zijn ook geen kap- of breekwerken nodig. Via een wifi-verbinding kan je de beelden ook vanop afstand bekijken op je laptop, tablet of smartphone.

 

3. Opslag van de camerabeelden

Bij de meeste systemen voor camerabewaking buiten kan je de beelden live bekijken, maar ook de opslag van de beelden is belangrijk. Zo kan je de beelden van een eventuele inbraak opnieuw bekijken. Behalve via een recorder kan die opslag bij IP camera’s ook via de cloud of op een geheugenkaart (SD). In de cloud bewaar je je beelden op een persoonlijke server, maar daarvoor moet je wel betalen. Met een SD-kaartje heb je geen internetverbinding nodig. Ook bij eventuele netwerkproblemen slaat de camera nog altijd beelden op.

 

4. Voeding van de buitencamera

Sommige buitencamera’s werken enkel op netstroom. Dat heeft als voordeel dat ze in principe niet zonder stroom kunnen vallen. Je kan deze toestellen aansluiten op een stroomkabel, maar ook op een netwerkkabel die voor stroom én de internetverbinding zorgt. Bij draadloze camerabewaking buiten gebeurt de voeding via een batterij. Die moet je dan jaarlijks (laten) vervangen.

 

5. Extra functies

Er bestaan talloze extra functies voor buitencamera’s. Zo kan je kiezen voor een camera met infrarood nachtzicht voor kwalitatieve beelden in het donker. Daarnaast bestaat er ook specifieke software voor gezichtsherkenning, indringingsdetectie, … Je kan je camerabewaking buiten zelfs voorgeprogrammeerde acties laten ondernemen, bv. je poort sluiten, (schrik)verlichting aansteken, …

 

Welk type camerabewaking kies ik best?

Kies je nu best voor draadloze camerabewaking buiten met een digitale camera of eerder voor een bekabelde analoge camera? Hoe sla je de camerabeelden best op? Dat hangt allemaal af van jouw persoonlijke wensen, budget, de mogelijkheden van de locatie, …

Om zeker te zijn van camerabewaking op maat van jouw situatie en wensen, vraag je best advies aan meerdere gespecialiseerde installateurs. Zo kan je gericht verschillende uitvoeringen, functies, werkwijzen en natuurlijk ook prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs camerabewaking buiten

Hoeveel kost camerabewaking ongeveer? De prijs hangt onder meer af van het soort camera (analoog of digitaal), het aantal buitencamera’s dat je laat plaatsen, eventuele extra functies als nachtzicht, bewegingsdetectie, enz. Ook de keuze om de camerabewaking buiten zelf te plaatsen of een installateur in te schakelen, speelt een rol:

 

1. Prijs camerabewaking laten plaatsen (materiaal + arbeidskosten)

Wil je zeker zijn van een kwalitatieve buitencamera op maat van jouw project en een correcte, vlotte plaatsing? Dan doe je best een beroep op een gespecialiseerde installateur. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Standaard analoog camerasysteem met 1 buitencamera (incl. recorder): vanaf gemiddeld 300 euro (incl. btw en plaatsing)
  • Standaard IP camerasysteem met 1 camera: vanaf gemiddeld 500 euro (incl. btw en plaatsing)

BELANGRIJK: deze prijzen kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook uitvoeringen, adviezen, uitvoeringstermijnen, …. vergelijken? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 gespecialiseerde installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

2. Prijs camerabewaking zelf plaatsen (enkel materiaalkosten)

Een draadloze IP-buitencamera voor bij je thuis kan je eventueel zelf plaatsen en aansluiten op het wifi-netwerk. Heb je voldoende technische kennis? Dan is het zelfs mogelijk om een bekabelde IP-camera te plaatsen. Let op: zorg er wel voor dat je de wetgeving rond camerabewaking respecteert. De prijzen voor digitale buitencamera’s beginnen vanaf 30 à 50 euro per stuk (incl. btw).

BELANGRIJK: wil je graag een buitencamera kopen? Je vindt een uitgebreid overzicht aan verschillende modellen in onze webshop.

 

camerabewaking draadloos buiten

Aandachtspunten voor camerabewaking buiten

Van plan om camerabewaking buiten te installeren voor je bedrijf, winkel of bij je thuis? Dan hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Stof- en waterdichte behuizing: een buitencamera moet goed bestand zijn tegen regen, hevige wind, hagel, … Er bestaan zelfs buitencamera’s die weer- én vandaalbestendig zijn (bv. bulletcamera’s).
  • Overbelichting: ook fel zonlicht kan voor een slechte beeldkwaliteit zorgen. Om die overbelichting te vermijden, zijn veel buitencamera’s uitgerust met een zonneklep. Het helpt ook om de camera op een beschutte plaats te hangen, liefst in een hoek van ongeveer 30 graden.
  • Locatie van de camera: de ideale hoogte voor een buitencamera is 2 à 3 m. Zo kunnen inbrekers je toestel moeilijk vernielen en kan je tegelijk de gezichten van je ongewenst bezoek goed in beeld brengen. De camera is best gericht op 1 of meerdere toegangen tot je woning, winkel of bedrijf (deur, oprit, ramen, …).
  • Onderhoud: een buitencamera kan het hard te verduren krijgen door de weersomstandigheden. Daarom is het belangrijk om regelmatig de lens schoon te maken, spinnenwebben te verwijderen, …
  • Zoomfunctie en kijkhoek: vooral bij winkels en bedrijven zijn bestuurbare buitencamera’s met een zoomfunctie erg handig (PTZ-camera). Merk je iets verdachts op? Dan kan je inzoomen op die specifieke plek. Ook een voldoende grote kijkhoek is belangrijk. Anders bestaat het risico dat inbrekers en vandalen buiten beeld blijven.
  • Nachtzicht: inbrekers, vandalen, … slaan meestal ’s nachts toe. Je hebt er dus alle baat bij dat de buitencamera ook in het donker duidelijke beelden kan maken. Dat kan bvb. met een infraroodcamera.

TIP: een gespecialiseerde installateur houdt rekening met al deze aandachtspunten. Zo ben je zeker van een kwalitatieve, duurzame camerabewaking buiten op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis voorstellen bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Camerabewaking buiten zelf plaatsen of laten plaatsen?

Gaat het om een standaard draadloze buitencamera voor je eigen woning? Dan kan je die mits de nodige kennis en handigheid zelf plaatsen. Wil je een bekabeld camerasysteem installeren? Of zoek je camerabewaking buiten voor je winkel of bedrijf? Dan is het een beter idee om een beroep te doen op de expertise en ervaring van een gespecialiseerde installateur. Zo ben je zeker van:

  • Advies op maat: een gespecialiseerde installateur analyseert jouw specifieke noden, wensen en mogelijke risico’s voor inbraak, vandalisme, … Op basis daarvan geeft hij je gericht advies voor camerabewaking buiten op jouw maat (analoge of IP camera’s, nachtzicht, zonneklep, kijkhoek, …).
  • Kwalitatief camerasysteem: een specialist werkt enkel met hoogwaardige camerasystemen. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een kwalitatieve camerabewaking buiten met een lange levensduur.
  • Correcte & efficiënte plaatsing: een installateur plaatst je camerabewaking buiten volgens de regels van de kunst. Hij houdt daarbij rekening met de beste locatie voor de buitencamera, een correcte afstelling en een grondige test, … Zo ben je zeker van camerabewaking buiten met een optimale, duurzame werking.
  • Conform aan de wetgeving: (draadloze) camerabewaking buiten plaatsen bij je thuis mag niet zomaar. Je bent gebonden aan bepaalde regels. Ook voor bedrijven en winkels gelden specifieke regels. Een installateur zorgt ervoor dat je voldoet aan alle voorschriften.

BELANGRIJK: op zoek naar zo’n gespecialiseerde installateur van camerabewaking buiten? Ontvang en vergelijk gratis tot 3 offertes van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Wetgeving voor camerabewaking buiten

Wie camerabewaking buiten wil plaatsen, moet zich houden aan een aantal wettelijke voorschriften. Aan welke regels moet je nu precies voldoen? We zetten het kort op een rij:

 

1. Camerabewaking buiten voor woningen

Wil je je woning beschermen tegen dieven? Bij camerabewaking buiten ben je altijd verplicht om bepaalde regels te volgen. Concreet moet je:

  • je buitencamera strategisch ophangen, zodat voorbijgangers op de baan en de bezittingen van je buren niet in beeld komen. Er mag geen camera op straat gericht zijn.
  • de informatieplicht respecteren. Je moet bezoekers met een bordje op de hoogte brengen van het cameratoezicht.

 

2. Camerabewaking buiten voor bedrijven en winkels

Heb je personeel in dienst? Dan moet je ervoor zorgen dat de privacy van werknemers en bezoekers gewaarborgd blijft. Volgens de wettelijke regels komt het er in een notendop op neer dat de camerabewaking in bedrijven en winkels:

  • een gerechtvaardigd belang moet hebben: denk bv. aan het beschermen van werknemers, het verhinderen van diefstal, …
  • proportioneel moet zijn: bestaan er alternatieven voor cameratoezicht? Dan moet je die als werkgever eerst benutten. Camerabewaking moet ook deel uitmaken van een breder pakket aan maatregelen.
  • de privacy moet waarborgen: de privacy van werknemers en bezoekers moet beschermd blijven. Je moet hen ook met bordjes op de hoogte brengen van het cameratoezicht en hen informeren over de reden ervan. Bovendien zijn geluidsopnamen strikt verboden.
  • een Data Protection Impact Assessment moet ondergaan: dit is enkel verplicht bij grootschalig en/of systematisch cameratoezicht tegen bv. diefstal of fraude.
  • een bepaalde bewaartermijn heeft: de werkgever mag de beelden niet langer dan nodig bewaren. De richtlijn hiervoor is maximaal 4 weken.

 

Voldoe aan de regelgeving, schakel een gespecialiseerde installateur in

Nog vragen over de wetgeving rond camerabewaking buiten? Een gespecialiseerde installateur geeft je graag meer uitleg. En daar blijft het niet bij… Zo’n vakman kan je ook adviseren over de juiste camera’s voor jouw project, de beste locatie van de camera’s, enz. Bovendien ben je met de hulp van zo’n expert ook zeker van een vakkundige plaatsing volgens de regelgeving en een optimale werking van je camerabewaking buiten.

Wil je een goed zicht op de verschillende mogelijkheden voor camerabewaking buiten bij je thuis of voor je winkel of bedrijf? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een beveiligingssysteem ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van jouw beveiligingssysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs