Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Camerabewaking-info.nl Online info & advies over de mogelijkheden en prijzen van
camerabewaking en andere beveiligingssystemen.
header image
Camerabewaking-info.nl

Buitencamera

Een buitencamera werkt niet alleen preventief. Het kan ook helpen bij de identificatie van ongewenste bezoekers. Welke belangrijke eigenschappen een bewakingscamera buiten moeten hebben, ontdek je hier samen met andere relevante info over onder meer de kostprijs, wetgeving en het onderhoud.

 

weersbestendige outdoor camera Troeven van een buitencamera

Inbraakbeveiliging staat bij vele mensen gelijk aan een alarmsysteem. Dat zal de inbrekers hoogstwaarschijnlijk afschrikken en wegjagen, maar daarmee vat je de daders natuurlijk niet. Een outdoor camera kan daar echter wél bij helpen.

Het is niet alleen een afschrikmiddel dat de daders op afstand kan houden. Wanneer ze toch toeslaan kan de camera ook helpen bij de identificatie van de inbrekers. Dat vergroot de kans om ze te vatten.

 

Niet alleen in geval van inbraak, maar ook bij andere vormen van ‘ongewenst bezoek’ kan een beveiligingscamera voor buiten dienst doen. Denk maar aan mensen die illegaal vuil dumpen op je terrein of vandalen die schade toebrengen aan je eigendom. Ook dan kan een buitencamera afschrikken en helpen om de daders te identificeren en te pakken te krijgen.

 

Van plan om een buitencamera te installeren en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw specifieke situatie en wensen?
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies aan bij erkende installateurs van camerabewaking.

 

Let hier zeker op bij de aankoop

Een beveiligingscamera buiten plaatsen is zeker en vast een slimme zet. Om echter verzekerd te zijn van een kwalitatieve en optimale werking, hou je bij de aankoop van een outdoor camera best rekening met volgende eigenschappen:

 

1. Kies voor een camera met nachtzicht

Het is geen verassing als we zeggen dat inbrekers, vandalen, … vooral ’s nachts toeslaan. Het is dan ook belangrijk dat je bewakingscamera in het donker duidelijke beelden kan maken.

Kies dus voor een bewakingscamera met nachtzicht, deze is voorzien van infrarood. Hoe werkt dat? Zowat alles zendt warmtestralen uit in de vorm van elektromagnetische golven. Deze thermische stralen liggen in het infrarode gebied en zijn niet zichtbaar voor het oog, maar wel voor een infraroodcamera. Eigenlijk vangt de lens de infraroodstralen op, waarna deze worden doorgestuurd naar een chip die ze vertaalt in beelden.

Belangrijk is dat je kiest voor een kwalitatief merk. Zo niet, loop je het risico te kiezen voor een camera die minder goed werkt overdag, met minder kwalitatieve beelden als gevolg. Een andere optie is kiezen voor buitenverlichting (eventueel met een bewegingssensor) in combinatie met een gewone camera zonder nachtzicht.

 

2. Inzoomfunctie en grote kijkhoek zijn een must

Een zoomfunctie en grote kijkhoek zijn beiden belangrijke eigenschappen voor bewakingscamera’s. Zeker wanneer het om een buitencamera gaat, hou je er best rekening mee.

Vooral wanneer je een groot terrein of een winkel of bedrijf moet beveiligen, kan het handig zijn om een bestuurbare camera te bezitten waarmee je ook kan inzoomen.

Zulke camera’s worden ook wel PTZ- of Pan-Tilt-Zoom camera’s genoemd. Wanneer je dan iets verdachts opmerkt, kan je makkelijk een specifieke plek in beeld brengen en volgen wat er gebeurt.

Ook de kijkhoek is van belang. Camerabeveiliging met een grote kijkhoek kan meer in beeld brengen waardoor er een kleinere kans is dat indringers buiten beeld blijven. De ideale oplossing is een dome camera. Dat type camera is bolvormig en wordt aan het plafond bevestigd. Het grote voordeel? De lens zit onder een bolvormige koepel van 180°, en dat betekent een grote kijkhoek waarbij het mogelijk is om in elke richting te filmen.

 

3. Een outdoor camera moet weersbestendig zijn

Een beveiligingscamera voor buiten krijgt hoe dan ook te maken met allerlei weersomstandigheden. Regen, sneeuw, hagel, vorst, … Het komt allemaal wel een keertje voorbij en daarom kan hij er maar beter tegen bestand zijn. Bij heel wat buitencamera’s worden de kabels daarom weggewerkt in de behuizing of voet.

Andere tips die kunnen helpen: Hang de camera op een beschutte plaats zodat deze sowieso al wat meer beschermd is tegen schade door weer of andere invloeden. Verder is het ook handig om de outdoor camera op een makkelijk te bereiken plaats te hangen. Op die manier kan je er eenvoudig bij om bijvoorbeeld de lens schoon te maken wanneer dat nodig is.

 

Het prijskaartje van een bewakingscamera voor buiten

De kostprijs van camerabeveiliging is vooral afhankelijk van het soort camera en zijn specifieke eigenschappen (beeldkwaliteit, zoomfunctie, bewegingsdetectie, …). Ook het aantal camera’s dat je voorziet zal een invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs.

Verder is het aangeraden om een bewakingscamera aan te kopen in combinatie met een recorder om de beelden op te slaan en te bewaren. Voor een recorder betaal je al snel €200, afhankelijk van de gekozen software, opslagcapaciteit en het soort camera waarvoor deze bedoeld is.

Hou er rekening mee dat de plaatsing van camerabeveiliging kosten met zich meebrengt. Aangezien deze kosten kunnen verschillen van installateur tot installateur is het aangeraden om verschillende prijsvoorstellen te vergelijken. Zo is het makkelijker om te kiezen voor het voorstel dat het beste past bij jouw eigen verwachtingen, wensen en situatie.

Enkele prijsindicaties:

 • Analoge beveiligingscamera: ± €50 per stuk
  Set met 1 analoge camera, recorder, eventuele accessoires: vanaf ±€300
 • IP-camera: ± €100 per stuk
  Set met 1 IP-camera: vanaf ± €500
 • Draadloze wifi camera: basismodel vanaf ± €50 per stuk

 

Benieuwd naar een prijs voor camerabeveiliging voor buiten op maat van jouw wensen? 
✓ Vraag hier gratis offertes aan bij erkende installateurs van camerabewaking.

 

buitencamera

 

Wat met het onderhoud van een outdoor camera?

We haalden al aan dat een bewakingscamera buiten te maken krijgt met allerlei weersomstandigheden. Ook al is hij hierop voorzien en hangt hij op een beschutte plaats, de lens van de camera zal regelmatig schoongemaakt moeten worden.

De grootste boosdoeners die een nefaste invloed hebben op de kwaliteit van de beelden zijn zand, pollen, regen en wind. De lens maak je best schoon met een vochtige doek of speciale schoonmaakdoekjes. Hou de beveiligingscamera ook vrij van spinnenwebben.

Voornamelijk bij goedkopere modellen kan zonlicht ervoor zorgen dat de kabels stijf worden en scheuren. Controleer de kabels dus ook regelmatig op scheurtjes en uitdroging om onherstelbare schade en een gebrekkige werking van de beveiligingscamera te voorkomen.

 

Een beveiligingscamera buiten, mag dat zomaar?

Een bewakingscamera buiten plaats je met de bedoeling om indringers te filmen. Maar is dat niet in strijd met het recht op privacy? Enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Op een privédomein mag je camera’s plaatsen, maar je moet ervoor zorgen dat je enkel je eigen domein filmt. Enkel wanneer je echt niet anders kan, mag je een stukje van de openbare weg op beeld hebben. Op publiek domein mag je als particulier geen camera’s plaatsen of beelden maken.
 • Plaats je een camerabewakingssyteem, dan moet je iedereen die gefilmd kan worden daarover inlichten. Voor derden d.m.v. een pictogram. Voor personeel moet dat in overleg met het personeel en de ondernemersraad.
 • Het aantal camera’s moet overeenstemmen met het boogde doel.

Voor verdere info over de wetgeving rond camerabewaking kan je terecht bij de installateur van je camerabeveiligingssyteem.

 

buitencamera installeren

 

Zelf plaatsen of vakman inschakelen?

Heel wat merken bieden tegenwoordig doe-het-zelf pakketten aan waarmee het mogelijk is om een camerabewakingssyteem zelf te installeren.

Ben je niet zo handig en heb je er niet zoveel ervaring mee, dan doe je er goed aan een erkend installateur in te huren voor het plaatsen van camerabeveiliging. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om je het juiste advies te geven en te vertellen welke oplossing het beste past bij jouw specifieke situatie.

Op die manier ben je ook verzekerd van een kwalitatieve en correcte plaatsing waardoor je eventuele latere problemen door een foutieve plaatsing kan vermijden. Bovendien stelt elk gebouw of elke woning specifieke eisen waardoor professioneel advies zeker aan te raden is.

 

Offertes voor een beveiligingssysteem ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van jouw beveiligingssysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs